sobota, 7 listopada 2015

Motylek


Masa czekoladowa:

3 jajek
0,5 szklanka cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki oleju 
1 szklanka mąki 
 2-3 łyżki kakao 

 Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszac , następnie cukier, przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do podłużnej blaszki i piec ok. 20 min. Gotowe ciasto przeciąć wzdłuż i wycinać dowolne kształty. 






Masa biała:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju 
1 i 1/2 szklanki mąki 


Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszać , następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do formy pół ciasta zanurzyć do połowy wycięte motylki a potem zalać resztą ciasta. Piec ok. 25 min. Wierzch posypać cukrem pudrem. 



SMACZNEGO !

0 komentarze:

Prześlij komentarz