środa, 26 października 2016

Jabłecznik z budyniem

SKŁADNIKI


Ciasto:
- kostka masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 i ½ szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo :
- 6-7 jabłek
- 4,5 szklanki mleka
- 3 budynie śmietankowe


WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na pół. Jedną połowę rozkładamy na dnie blaszki wysmarowanej masłem( możemy również obsypać bułką tartą). Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika. Spód podpiekamy ok.10 min w 180 stopniach. Następnie myjemy i tarkujemy jabłka (możemy też pokroić czy poszatkować) układamy na podpieczonym spodzie. Budynie gotujemy na 4,5 szklanki mleka. Gotowy wylewamy na jabłka na koniec tarkujemy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok.40 min w 180 stopniach.

0 komentarze:

Prześlij komentarz