poniedziałek, 23 listopada 2015

Orzechowe muffinki



Składniki : 
- 200 g płatków owsianych
-150 g mąki pszennej
-100 g mąki kukurydzianej
- 5 łyżek miodu
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 25 g posiekanych orzechów
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kubeczek jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
-2 jajka
-2 łyżki oleju

dodatkowo:
-kubeczek śmietany 30%
-1 łyżka kakao 
-łyżeczka cukru pudru 

Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier i kakao, wymieszać. Gotowy krem przekładać na zimne muffinki.




Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce a mokre w innej. Następnie łączymy je, chwile mieszamy( mają powstać grudki) Gotową masę wlewamy do przygotowanych papilotek. Pieczemy ok.20 min w 180-200 stopniach. Muffinki najlepiej smakują świeże więc nie warto robić na zapas :)



1 komentarz: