Spód :
- 2 paczki ciastek owsianych lub innych, które lubisz ok.300
g(jeśli przygtowujesz bez glutenu wybierz takie, które są bez niego)
- ½ kostki masła
- 2 czekolady
Czekoladę i masło rozpuszczamy w małym garnuszku następnie
do masy dodajemy pokruszone ciastka całość wylewamy na blaszkę i podpiekamy
ok.10 min w piekarniku w 180 stopniach.
Masa serowa :
- 1kg sera( może być w wiaderku, kostce)
- 1/2 puszka masy krówkowej gostyńskiej (kajmak)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 400 ml śmietany 30%
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 4 jajka
-2 łyżki oleju
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śmietanę 30% ubijmy w oddzielnej miejsce na sztywno. W
jeszcze innej białka również na sztywno. W kolejnej mieszamy wszystkie inne
składniki do gotowej masy delikatnie dodajemy śmietanę a następnie ubite
białka( łyżką a nie mikserem). Następnie masę przelewamy na wcześniej
przygotowany spód. Pieczemy ok.40-50 min w 180 stopniach.
Polewa :
- ½ puszki masy krówkowej gostyńskiej (kajmak)
- 100 g orzechów włoskich
Krówkę podrzgewamy w miseczce nad wrzącą wodą do takiej
konsystencji aby można było ją rozprowadzić na wierzchu ciasta a następnie
posypujemy orzechami.
SMACZNEGO! : )
Czy zoltek z jajek również używamy do masy zerowej? Btw świetny przepis się wydaje,jutro wyprobuje ^^
OdpowiedzUsuńTak :) żołtka bezpośrednio dodajemy do masy a bialka ubijamy i dodajemy na koniec dla lepszej puszystości sernika.
UsuńCzy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz mąki ziemniaczanej to nie dodawaj nic się nie stanie ;)
Usuń