Spód :
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- 5 żołtek
Całość zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok.1 godzinę. Następnie wykładamy 3/4 ciasta na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę . Podpiekamy 15 min w 180 stopniach.
Masa :
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 150 g orzechów włoskich lub laskowych
- 2 cytrynowe galaretki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następie wymieszać z sypką galaretką i cukrem. Na podpieczony spód wysypać wcześniej obrane i rozdrobnione orzechy. Na to wylać gotowy jabłkowy mus.
Beza :
- 5 białek
- 2 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Gotową bezę wykładamy na mus. Następnie resztą ciasta, które zostało nam ze spodu należy zetrzeć na bezę . Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz