niedziela, 17 stycznia 2016

Róże karnawałowe


Róże.. u mnie bardziej kwiatki ale to nic :)

Ciasto : 
- 2 szklanki mąki 
- 4 żółtka 
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2-3 kieliszki wódki 

dodatkowo: 
- 3-4 kostki smalcu 
- cukier puder
- dżem  






Ciasto zagniatamy, uderzamy w kulką o np.blat aby lepiej się piekły, wałkujemy na bardzo (!) cieniutko i wycinamy trzy różne wielkości np. kółek lub kwiatków, gwiazdek. Następnie nacinamy je w kilku miejscach tak jak widać na zdjęciu. Następnie sklejamy je za pomocą białka i na koniec dociskamy palcem aby dobrze się skleiły. Następnie  rzucamy na rozgrzany smalec. Uważnie pilnujemy aby nie spaliły się, szybko się rumienią :) Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem a na środek dajemy dżem :) 


SMACZNEGO !




1 komentarz:

  1. Moja mama takie robiła razem z faworkami - zawsze znikały jako pierwsze :D

    OdpowiedzUsuń