- 3 jajka
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki wódki
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 kostki smalcu
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem waniliowym następnie dodajemy mleko, wódkę i przesianą mąkę. Na koniec należy wmieszać w masę ubite białka. W garnku rozgrzewamy smalec. Ciasto można przelać do rękawa cukierniczego z dużym otworem i za pomocą niego wylewać ciasto na gorący tłuszcz lub przelać ciasto do plastikowej butelki w nakrętce wyciąć otwór i z niej wylewać ciasto. Gdyby jednak żadna z tych form Wam nie odpowiadała możecie nalewać ciasto łyżką ale wtedy nie wyjdą już one cieńkie tylko grubsze i należy je smazyć dłużej aby były chrupiące.
Jaki prosty przepis! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń