czwartek, 13 grudnia 2018

Cynamonowe babeczki




Składniki 
9 sztuk 

Ciasto


  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • 125 ml wody gazowanej 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek mąki 

Krem 


  • 250 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru
  • czerwony barwnik 

Wykonanie 

Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, cukier, mak i cynamon. Mieszamy i na koniec olej, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy przez 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu możemy babeczki udekorować kremem. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukier oraz odrobinę czerwone barwnika. Gotowy przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz