czwartek, 7 czerwca 2018

Truskawkowe ciasto z kruszonką


Sezon na truskawki w pełni więc dlaczego nie wykorzystać ich do ciasta? 
Pyszne, puszyste na bazie jogurtu z dużą ilością kruszonki! 
Jeśli nie lubicie truskawek to na pewno uda się też z dodatkiem innych owoców.

Składniki 
blaszka 24x24 cm

Ciasto 
  • 250-300 g pokrojonych truskawek
  • 4 jajka
  • 50 g cukru 
  • 100 ml oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Kruszonka 
  • 100 g margaryny
  • 60-80 g cukru
  • 150 g mąki

 Zaczynamy od ubicia białek na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Kolejny krok to wmieszanie jogurtu oraz mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku. Na koniec wlewamy olej. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników ale nie za długo. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki.
Margarynę zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji piasku. Jeśli wszystko się do siebie lepi należy dodać trochę mąki. Gotową posypujemy ułożone truskawki na cieście. Pieczemy przez 35-40 min w 180 stopniach. 


2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda przepysznie! Szkoda, że sezon na truskawki trwa tak krótko :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto czasami zrobic cos swojego w domowym zaciszu

    OdpowiedzUsuń