piątek, 20 lipca 2018

Placki do tortilli z bazylią


Pyszne domowe tortille, smak o niebo lepszy niż tych ze sklepu!
Nie sądziłam, że wykonanie ich będzie tak łatwe! :) 
Każdy z Was może przygotować swoje własne tortille
 bez żadnych zbędnych dodatków i ulepszaczy :)

Składniki 
4 sztuki 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju smakowego lub zwykłego 
  • 120 ml gorącej wody
  • bazylia
  • sól lub ulubiona przyprawa

Przygotowanie 
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy posiekaną bazylię, przyprawy. Na koniec wlewamy gorącą wodę. Wszystko zagniatamy do powstania gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na bardzo cienki okrągły placek. Możecie przyłożyć na koniec talerz i wyciąć idealny okrąg pasujący do waszej patelni. Na rozgrzaną patelnię, przesmarowaną olejem kładziemy placki. Smażymy do zarumienienia. Na talerzu kładziemy czystą, wilgotną ściereczkę i na niej układamy placki a ostatni przykrywamy jej końcem. Dzięki temu placki będą elastyczne i łatwe w zwijaniu. Na koniec wnętrze wypełniamy wedle uznania. 


2 komentarze: