piątek, 13 grudnia 2019

Chatka piernikowa + szablon


Chatka piernikowa to idealny pomysł na własnoręczną  dekorację stołu świątecznego! 
Nada się również jako prezent dla najbliższej osoby, bo przecież taki domek to mnóstwo pracy i serca :) Nie bójcie się go przygotować to naprawdę nic trudne, wystarczy trochę czasu, chęci i pozytywnej energii..a no i wyobraźni :) 

Składniki
jedna chatka wraz z dekoracją np. piernikowe ludziki, gwiazdki itd.

Ciasto
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 250 g masła 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać mocno ciemny piernik) 
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (można też stworzyć własną mieszkankę z cynamonu, goździków, anyżu, kardamonu, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny)
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g cukru pudru
  • 5 jajek
Lukier królewski
  • 2 białka 
  • 500 g cukru pudru 
  • sok z połówki cytryny 
Wykonanie
Masło rozpuszczamy w garnuszku wraz z miodem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie w dużej misce mieszamy suche składniki mąkę, sodę, kakao, przyprawy oraz cukier puder. Kolejno dodajemy jajka i wystudzoną masę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto i przechodzimy do wałkowania i wycinania. Szablon chatki wycinamy i wykrawamy wszystkie kształty na grubość około 1 cm. Pieczemy przez około 8-9 minut. Kiedy już wszystkie elementy są wycięte można np.wykroić gwiazdki do zrobienia choinki czy piernikowe ludziki. Całą resztę ciasta  rozwałkowujemy na nieregularny kształt i pieczemy jako spód piernikowej chatki(piec chwilę dłużej niż poszczególne elementy). Wszystko całkowicie studzimy.

Kiedy pierniki są gotowe przygotowujemy lukier. Zaczynamy od sparzenia w gorącej wodzie jajek oraz cytryny. Następnie oddzielamy białka od żółtek, białka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny umieszczamy w misce. Miksujemy przez około 5-10 minut do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Lukier powinien być gęsty, jeśli nie jest warto dodać jeszcze cukier puder. 

Składnie domku zaczynamy od postawienia fundamentów na podstawie. Elementy jak i miejsca, w których mają zostać umieszczone elementy smarujemy lukrem(dosyć spora ilość. Dopasowujemy kolejno wszystkie elementy, jeśli powstały jakieś dziury między ścianami należy zalać je lukrem. 
Odczekać około godzinę(przykryć lukier aby nie wysechł). Elementy dachu posmarować lukrem, dopasować i zostawić do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy wedle uznania całą chatę i zostawiamy na noc do zastygnięcia całkowitego. 

Domki można przechowywać w foli celofanowej. 

POBIERZ SZABLON



4 komentarze:

  1. Czy pojawią się wielkanocne przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powiem, bo wygląda to całkiem nieźle. W tym roku obiecałem córce, że się takimi rzeczami zajmiemy mam nadzieję, że chatka piernikowa wyjdzie nam dobrze.

    OdpowiedzUsuń