niedziela, 19 kwietnia 2015

Czekoladowe muffiny


Składniki :

- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 120 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 250 ml mleka
- 1 cukier waniliowy 
- 3 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej)

dodatkowo: 

- 400 ml śmietany 30% + 1 łyzka cukru pudru 
- posypka do udekorowania
- dżem do nadziania


Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę , następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy i na końcu dodajemy chłodne masło dalej mieszając. Masę wlewamy do foremek i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Zimne muffinki nadziewamy dżemem, następnie dekorujemy ubitą śmietaną 30% i posypką. 

SMACZNEGO !


Powiązane wpisy:

  • Cynamonowe babeczki Składniki  9 sztuk  Ciasto 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki sypkiego maku 125 ml wody gazowanej  2 łyżki olej… Read More
  • Malinowe babeczki Proste, wilgotne muffiny z dużą porcją malin!  Prosty przepis dla każdego, nie ma w nim trudnego :) Jeśli nie lubisz malin śmiało dodaj co… Read More
  • Dyniowe muffiny Pyszne muffiny na bazie dyniowego musu! To jest idealny przepis na wykorzystanie miąższu, który został Wam po wydrążeniu dyni na haaloweenowy lam… Read More
  • Czekoladowe babeczki Składniki  6 sztuk  30 g rozpuszczonego masła lub oleju 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego … Read More
  • Owsiane muffiny Muffiny bardzo wilgotne, wyrośnięte i pyszne!  Jeśli na co dzień nie używacie mąki pszennej możecie zastąpić ją mąką kukurydzianą, a zamias… Read More

4 komentarze: