wtorek, 17 listopada 2015

Ciasto Fiona



Biszkopt: 
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-kilka kropelek wybranego aromatu 
-2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier,wmieszać żółtka,aromat,olej,mąki. Piec w 180 stopniach ok. 20 min.

Masa I:
-1 litr soku np. czerwonego
-3 budynie śmietankowe
-3 łyżki cukru
-3 paczki delicji

Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku,resztę zagotować. Dodać budynie i ugotować masę.Na  przestudzony biszkopt wylać budyń, Następnie poukładać na niego delicje w rzędach. 

Masa II:
-400 ml śmietany 30%
-4 galaretki np.czerwone

1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia.Ubić śmietankę.Pod koniec wlać galaretkę i wymieszać. Rozłożyć na delicje.Następnie 3 galaretki rozpuścić w 1l wody i odstawić do lekkiego stężenia  następnie wylać na masę. Chłodzić ok. 4 h.






Powiązane wpisy:

  • Winne gruszki Pyszne wilgotne czekoladowe ciasto z galaretkowym musem na bazie białego wina z kawałkami owoców.. Wierzch okrywa biała warstwa bitej śmiet… Read More
  • Ciasteczkowy czekoladowiec Pyszne czekoladowe ciasto z ciasteczkowym wnętrzem. Nasączony likierem biszkopt nadaje świetny smak! Jeśli jednak chcesz podać to ciasto dzieciom… Read More
  • Tiramisu Składniki (mała blaszka, podłużna 25x12) : - paczka podłużnych biszkoptów ok.250 g - 500 g serka mascarpone  - 5 jajek - 50 g cukru pud… Read More
  • Czekoladowe ciasto przekładane mlecznym kremem Pyszne czekoladowe ciasto przekładane mlecznym kremem na bazie mleka w proszku. Słodki krem idealnie komponuje się z wilgotnym mocno czekoladowy… Read More
  • Kora Składniki blaszka 24x24  Ciasto  150 g orzechów włoskich posiekanych 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki 1 łyże… Read More

1 komentarz: