wtorek, 17 listopada 2015

Ciasto Fiona



Biszkopt: 
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-kilka kropelek wybranego aromatu 
-2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier,wmieszać żółtka,aromat,olej,mąki. Piec w 180 stopniach ok. 20 min.

Masa I:
-1 litr soku np. czerwonego
-3 budynie śmietankowe
-3 łyżki cukru
-3 paczki delicji

Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku,resztę zagotować. Dodać budynie i ugotować masę.Na  przestudzony biszkopt wylać budyń, Następnie poukładać na niego delicje w rzędach. 

Masa II:
-400 ml śmietany 30%
-4 galaretki np.czerwone

1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia.Ubić śmietankę.Pod koniec wlać galaretkę i wymieszać. Rozłożyć na delicje.Następnie 3 galaretki rozpuścić w 1l wody i odstawić do lekkiego stężenia  następnie wylać na masę. Chłodzić ok. 4 h.






1 komentarz: