Ciasto
blaszka 24x24 cm
- kostka margaryny
- 6 łyżek wody
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Wykonanie
Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Do garnuszka wrzucamy margarynę dodajemy szklankę cukru oraz kakao i dolewamy wodę. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce łączymy żółtka z 3 łyżkami cukru dodając ostudzoną masę czekoladową(odlewamy z masy czekoladowej 1/2 szklanki na polewę, resztę wlewamy tutaj).Mąkę przesiewamy z proszkiem i łączymy z masą. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Aby otrzymać masę serową należy w misce umieścić ser, margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz cukry. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie punktowo wykładać na ciasto czekoladowe. Piec około 40 min w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika polać odlaną wcześniej czekoladą.
Interesujący pomysł. Prezentuje się smacznie.
OdpowiedzUsuń