środa, 22 listopada 2017

Izaura



Ciasto
blaszka 24x24 cm

  • kostka margaryny 
  • 6 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki 
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa

  • 1 kg sera w wiaderku 
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 




Wykonanie 

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Do garnuszka wrzucamy margarynę dodajemy szklankę cukru oraz kakao i dolewamy wodę. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce łączymy żółtka z 3 łyżkami cukru dodając ostudzoną masę czekoladową(odlewamy z masy czekoladowej 1/2 szklanki na polewę, resztę wlewamy tutaj).Mąkę przesiewamy z proszkiem i łączymy z masą. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Aby otrzymać masę serową należy w misce umieścić ser, margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz cukry. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie punktowo wykładać na ciasto czekoladowe. Piec około 40 min w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika polać odlaną wcześniej  czekoladą. 

1 komentarz: