Jeden z najstarszych przepisów w moim notatniku to właśnie ten na babeczki. Zawsze wychodzą przepyszne :) Do środka można dodać m.in. dżem, czekoladę, owoce. Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem, lukrem czy kremem. Ja od czasu do czasu dodaję barwnik i wtedy wyglądają jeszcze lepiej :)
Przepis
Składniki ( 20-25szt) :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
Wykonanie :
Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszac , następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek i umieścić w foremce aby były równiutkie :)
Piec ok. 20min w 180 stopniach :)
Ja osobiście dodaję do środka dżem (marmoladę) ale nadziewam po upieczeniu :)
uwielbiam ten przepis ;) wszyscy moi domownicy się w nim zakochali :D
OdpowiedzUsuńWychodzi bez mąki ? W przepisie go nie ma.
UsuńOczywiście ,że jest potrzebna mąka ! Zwyczajnie umknęło mi kiedy wpisywalam przepis. Już zaktualizowane ! Dziękuję za ten komentarz :)
UsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)
Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńDlaczego marmoladą nadziewa Pani po upieczeniu? Jaka jest różnica czy przed czy po? (Pytam z ciekawości :) ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest zbyt lekkie i marmolada nakładana przed upieczeniem w trakcie opada na dół. Może ulec przypaleniu lub po prostu zostać na dnie papilotki bez ciasta ;)
Usuń