Coś prostego na niedzielne popołudnie do kawy :) Szarlotka na bazie kruchego ciasta, musu jabłkowego i bezy..
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 1-2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 4 żółtka
Wszystko zagnieść , włożyć do zamrażalnika lub lodówki na 20-30 min. Następnie rozłożyć ciasto na tortownicy. Włozyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec ok.15-20min do zrumienienia.
Mus:
-2kg startych jabłek lub pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka masła
- 3łyżki cukru
- szczypta cynamonu lub cukier cynamonowy
Jabłka obrać i zetrzeć lub pokroić . Na patelni rozpuścić masło dodać cukier i cynamon. Na gorącą patelnie dodać jabłka i podprażać ok. 8 min. Następnie masę wylać na podpieczone ciasto.
Beza:
-4 białka
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)
Białka ubić na sztywno ,dodać cukier na koniec skrobię . Bezę wylać na mus jabłkowy.
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.25 min do zrumienienia bezy. Ciasto studzić czy wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach :)
Smacznego !
ale smaczne! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszniutka. :)
OdpowiedzUsuń>>Zapraszam do mnie<< [KLIK]
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńBędę Cię obserwować :D