piątek, 20 lutego 2015

Faworki


Narodowy dzień pączka czas start! To ile pączków już dzisiaj zjedliście? A może wolicie faworki? :) Jeśli jeszcze macie czas i chęci na pyszne domowe faworki to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki 
około 50 sztuk
  • 2 szklanki mąki 
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2-3 kieliszki wódki 
Dodatkowo
  • 3-4 kostki smalcu 
  • cukier puder 
Wykonanie
Ciasto zagniatamy, uderzamy w kulką o np.blat aby lepiej się piekły, wałkujemy na bardzo (!) cieniutko i wycinamy prostokąty w środku robimy lekkie nacięcie i przekładamy przez oczko jeden bok prostokąta i rzucamy na rozgrzany smalec. Uważnie pilnujemy aby nie spaliły się, szybko się rumienią :) Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem :) 
SMACZNEGO !










2 komentarze:

  1. Uwielbiam faworki - zupełnie nie rozumiem, czemu robi się je tak rzadko :-) Nie mniej jak już robię - to z bardzo podobnego przepisu :-) Twoje wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też tego nie rozumiem ale je piekę je dosyć często :)

      Usuń