Narodowy dzień pączka czas start! To ile pączków już dzisiaj zjedliście? A może wolicie faworki? :) Jeśli jeszcze macie czas i chęci na pyszne domowe faworki to zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki
około 50 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2-3 kieliszki wódki
Dodatkowo
- 3-4 kostki smalcu
- cukier puder
Ciasto zagniatamy, uderzamy w kulką o np.blat aby lepiej się piekły, wałkujemy na bardzo (!) cieniutko i wycinamy prostokąty w środku robimy lekkie nacięcie i przekładamy przez oczko jeden bok prostokąta i rzucamy na rozgrzany smalec. Uważnie pilnujemy aby nie spaliły się, szybko się rumienią :) Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem :)
SMACZNEGO !
Uwielbiam faworki - zupełnie nie rozumiem, czemu robi się je tak rzadko :-) Nie mniej jak już robię - to z bardzo podobnego przepisu :-) Twoje wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też tego nie rozumiem ale je piekę je dosyć często :)
Usuń