Tym razem wypasiona wersja sernika na zimno !
Spód:
-130 g bez
- 3 tabliczki białej czekolady ( może też być mleczna,deserowa itd.)
- 100 g masła
Masło i czekoladę rozpuszczamy w mały garnuszku do połączenia się. Następnie studzimy. Bezy kruszymy i zalewamy ostudzoną masą. Gotowy spód rozkładamy na dnie tortownicy. Chłodzimy w lodówce 20 min.
Masa serowa:
- 500 g serka homogenizowanego
- galaretka truskawkowa
- 100-150 g pokrojonych w kostkę truskawek
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek mieszamy z pokrojonymi truskawkami następnie wlewamy wystudzoną galaretkę. Całość przelewamy na bezowy spód i chłodzimy w lodówce ok. godziny przed nałożeniem kolejnej warstwy.
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do śmietany zimną,lekko tężejącą galaretkę i mieszamy. Gotową masę wylewamy na masę serową. Odstawiamy do lodówki aby masa stężała, czekamy około 40 min przed wylaniem ostatniej części.
Galaretka :
- 2 truskawkowe galaretki
- 200 g truskawek pokrojonych w plasterki
Galaretki rozrabiamy w 800 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na wcześniej wylanej bitej śmietanie. Następnie wylewamy lekko stężałą galaretkę na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez noc aby na drugi dzień ciasto było gotowe :)
SMACZNEGO !
Nie pogardziłabym takim serniczkiem! Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPycha, wspaniały sernik, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wyprobowania :)
UsuńFajne bezowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńAle mniamuśny! :) Od dawna za mną chodzi sernik na zimno:)
OdpowiedzUsuńno to do dzieła !
Usuń