sobota, 26 listopada 2016

Tort gruszkowo-truskawkowy




Biszkopty: 

-230 g masła
-150 g cukru
-5 jajek
-200 g mąki pszennej
-budyń śmietankowy
-budyń czekoladowy
-budyń truskawkowy/malinowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-odrobina barwnika czerwonego

Krem:

-500 g serka mascarpone
-800 ml śmietany 30%
-3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 

-słoik dżemu gruszkowego
-słoik dżemu truskawkowego
-2 opakowania podłużnych biszkoptów z cukrem
-owoce do dekoracji, posypka
-2 cytryny + woda

Wykonanie: 


  • Na początku przygotowujemy masę na biszkopty. Masło ucieramy z cukrem do uzyskania konsystencji kremu.Potem dodajemy jajka, jedno po drugim i mieszamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.Ciasto dzielimy na 3 części. Do każdej dodajemy inny sypki budyń. Do masy różowej dodajemy odrobinę barwnika dla ulepszenia koloru ciasta. Każdą masę wylewamy na okrągła blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.10-15 min w 170 stopniach.Po upieczenie biszkopty studzimy.Wystudzone nasączamy sokiem z cytryny i odrobiną wody, które wcześniej połączyliśmy w naczyniu. 
  • Na sztywno ubijamy śmietanę 30%, dodajemy serek i cukier puder. Miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
  • Przechodzimy do układania. Na dół kładziemy czekoladowy biszkopt, smarujemy dżemem gruszkowym. Następnie układamy warstwę kremu i przykrywamy różowym biszkoptem, dżem truskawkowy,krem i jasny biszkopt. Kremem, który nam pozostał obsmarowujemy boki i wierzch tortu. Następnie wokół tortu przyklejamy na krem biszkopty. Dla dekoracji można obwiązać wstążką jak ja to zrobiłam. Wierzch torta dekorujemy wedle uznania. Chłodzimy, jeśli chcemy aby biszkopty były chrupiące najlepiej przylepić je 2-3h przed podaniem. 

SMACZNEGO!







2 komentarze: