sobota, 26 stycznia 2019

Tęczowy deser


Prosty deser, który nie zajmie wiele czasu i nie pochłonie dużo pieniędzy. Możecie go przygotować w pucharkach lub w blaszce i kroić na małe kwadraty. 

Składniki
6 pucharków
  • 500 ml mleka zagęszczonego(skondensowanego) niesłodzonego mocno schłodzonego
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka kiwi
  • galaretka brzoskwiniowa 
  • 750 ml gorącej wody
  • opcjonalnie 200 ml śmietany 30%, fix do śmietany i łyżka cukru

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania galaretek. Każdą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mocno schłodzone mleko wyciągamy z lodówki, przelewamy do dużej miski i miksujemy na najwyższych obrotach. Mleko podwoi swoją objętość i powstanie pianka. Miksujemy około 5-10 minut. Następnie dzielimy na 3 równe części. Do każdej wlewamy inny kolor galaretki i energicznie mieszamy. Masy warstwami wlewamy do pucharków. 
Wierzch można udekorować bitą śmietaną, mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać fix i cukier. Nałożyć nie dużą ilość na wierzch każdego pucharka. 
Chłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny a najlepiej całą nocą. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz