niedziela, 18 stycznia 2015

Szarlotka :)

Coś prostego na niedzielne popołudnie do kawy :)  Szarlotka na bazie kruchego ciasta, musu jabłkowego i bezy..

Ciasto:
- 1 szklanka mąki 
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 1-2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 4 żółtka


Wszystko zagnieść , włożyć do zamrażalnika lub lodówki na 20-30 min. Następnie rozłożyć ciasto na tortownicy. Włozyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec ok.15-20min do zrumienienia.

Mus: 
-2kg startych  jabłek lub pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka masła
- 3łyżki cukru 
- szczypta cynamonu lub cukier cynamonowy


Jabłka obrać i zetrzeć lub pokroić . Na patelni rozpuścić masło dodać cukier i cynamon. Na gorącą patelnie dodać jabłka i podprażać ok. 8 min. Następnie masę wylać na podpieczone ciasto.

Beza:
-4 białka
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)

Białka ubić na sztywno ,dodać cukier na koniec skrobię . Bezę wylać na mus jabłkowy. 

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.25 min do zrumienienia bezy. Ciasto studzić czy wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach :) 

Smacznego !







3 komentarze: