sobota, 2 maja 2015

Kopiec kreta

Może na niedzielę czekoladowe ciasto z bitą śmietaną i bananami? :) Łatwe i szybkie! 



Składniki:

- 130g masła
- 1/2szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
-400 ml śmietany 30%
- fix do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 tabliczki czekolady (startej) 
- sok z cytryny 
- 2-3 banany 
- 1/3 szklanki wody

Wykonanie : 

Masło,cukier,kakao i wodę podgrzewamy do połączenia się składników.Gotową masę studzimy. Do zimnej masy dodajemy 2 żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec 20-30 min w 180 stopniach. Po wyjęciu wydrążyć środek ciasta ostudzić. W zimnym cieście na dnie ułożyć pokrojone banany i skropić cytryną. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy fix. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy.Masę przekładamy na banany i posypujemy okruchami wydrążonymi ze środka ciasta. Przechowywać w zimnym miejscu przez 2-3h przed podaniem. 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam kopca kreta. Też robię taki domowy, jest lepszy niż ten z pudełka :)

    OdpowiedzUsuń