piątek, 18 września 2015

Owocowa radość





ciasto :
- kostka masła
- 2,5-3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka

Ciasto wyrabiamy w rękach do powstania elastycznej konsystencji. Następnie ciasto rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i podpiekamy ok.15-20 min do lekkiego zrumieniania.

masa :
- 10-15 śliwek
- 6-7 gruszek
- 6-7 jabłek
- 3 opakowania budyniów śmietankowych
- 2 łyżki cukru
- 1 litr mleka

Owoce myjemy kroimy śliwki na pół,gruszki i jabłka na małe kawałki(mogą być ze skórką jeśli jest ładna) wykładamy na podpieczone ciasto.Następnie gotujemy budyń, 3 budynie na 1 litr mleka(mniej aby był gęściejszy) dodajmy 2 łyżki cukru. Gorący wylewamy na owoce.



kruszonka :
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- cukier waniliowy

Do miski wrzucamy mąkę ,masło i pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy palcami aż powstaną grudki czyli kruszonka. Gotową wysypujemy na budyń i pieczemy ok.30-40 min (trzeba sprawdzać co jakiś czas)

 SMACZNEGO !








3 komentarze: