Składniki : - 3 jajka - 250 g mąki - 250 ml mleka - 2 łyżki wódki - opakowanie cukru waniliowego - 3 kostki smalcu - cukier puder do oprószenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem waniliowym następnie dodajemy mleko, wódkę i przesianą mąkę. Na koniec należy wmieszać w masę ubite białka. W garnku rozgrzewamy smalec. Ciasto można przelać do rękawa cukierniczego z dużym otworem i za pomocą niego wylewać ciasto na gorący tłuszcz lub przelać ciasto do plastikowej butelki w nakrętce wyciąć otwór i z niej wylewać ciasto. Gdyby jednak żadna z tych form Wam nie odpowiadała możecie nalewać ciasto łyżką ale wtedy nie wyjdą już one cieńkie tylko grubsze i należy je smazyć dłużej aby były chrupiące.
Mini pączki z dżemem
Składniki
ok.25-30szt
- 3 szklanki mąki
- 30 g drożdży świeżych
- 1/2kostki masła
- 2 szklani mleka
- szkl…Read More
Churros
Churros czyli coś hiszpańskiego podczas polskiego karnawału!
Smak tych hiszpańskich smakołyków przypomina nasze polskie gniazdka, które mo…Read More
Róże karnawałowe
Róże.. u mnie bardziej kwiatki ale to nic :)
Ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2-3 kieliszki w…Read More
Lane faworki
Składniki :
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki wódki
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 kostki smalcu
- cukier puder do oprószeni…Read More
Faworki
Narodowy dzień pączka czas start! To ile pączków już dzisiaj zjedliście? A może wolicie faworki? :) Jeśli jeszcze macie czas i chęci na pyszne do…Read More
Jaki prosty przepis! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń