wtorek, 12 maja 2015

Truskawkowe szaleństwo

W końcu trochę czasu na dodanie nowego przepisu :) 
Dzisiaj coś owocowego.


Składniki :

Biszkopt:

-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2łyżki oleju

dodatkowo:
-sok z cytryny do nasączenia biszkoptu
-krem karpatkowy lub 2 budynie śmiatankowe 
- ok.500g truskawek
- 50 g cukru
- 1 żelatyna fix-deserowa 

Białka ubijamy na sztywno , następnie dodajemy po kolei składniki delikatnie mieszając( mąkę  najlepiej przesiać). Gotową masę wylewamy do okrągłej blaszki i pieczemy ok.  25 min w 180 stopniach. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy sokiem.Jedną część kładziemy na dnie blaszki i przygotowujemy budyń lub masę karpatkową według opakowania. Gotową masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu.Następnie przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki myjemy i miksujemy w blenderze. Następnie wlewam 100 ml wrzącej wody, dodaję 50 ml zimnej wody i wsypuję żelatynę. Całość krótko miksuję do rozpuszczenia się żelatyny. Gotową żelatynę dodaję do musu i łączę. Powstały mus wylewam na biszkopt. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce całą noc.

SMACZNEGO !



6 komentarzy:

  1. A jakie pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :)
    nominowałam Ciebie do LBA, zapraszam do zabawy, info w najnowszym poście na moim blogu www.upichcona.blogspot.com
    Pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń