W końcu trochę czasu na dodanie nowego przepisu :)
Dzisiaj coś owocowego.
Składniki :
Biszkopt:
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2łyżki oleju
dodatkowo:
-sok z cytryny do nasączenia biszkoptu
-krem karpatkowy lub 2 budynie śmiatankowe
- ok.500g truskawek
- 50 g cukru
- 1 żelatyna fix-deserowa
Białka ubijamy na sztywno , następnie dodajemy po kolei składniki delikatnie mieszając( mąkę najlepiej przesiać). Gotową masę wylewamy do okrągłej blaszki i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy sokiem.Jedną część kładziemy na dnie blaszki i przygotowujemy budyń lub masę karpatkową według opakowania. Gotową masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu.Następnie przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki myjemy i miksujemy w blenderze. Następnie wlewam 100 ml wrzącej wody, dodaję 50 ml zimnej wody i wsypuję żelatynę. Całość krótko miksuję do rozpuszczenia się żelatyny. Gotową żelatynę dodaję do musu i łączę. Powstały mus wylewam na biszkopt. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce całą noc.
SMACZNEGO !
fajne jest to ciacho ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńA jakie pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję !
UsuńHej :)
OdpowiedzUsuńnominowałam Ciebie do LBA, zapraszam do zabawy, info w najnowszym poście na moim blogu www.upichcona.blogspot.com
Pozdrówki!
okej ! :)
Usuń