Składniki :
- 4,5 szklanki mąki
- 25 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
-2 łyżki śmietany 18%
-3 żółtka
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki alkoholu
- 3 kostki smalcu
Wykonanie :
1) Wykonaj rozczyn. Mleko+2łyżki cukru+pokruszone drożdże. Podgrzej do rozpuszczenia drożdży. Nasza mieszanka musi być lekko ciepła nie może być gorąca gdyż zaparzą się drożdże. Także lepiej chłodniejsze niż za gorące. Do gotowego rozczynu dodaj 1/2 szklanki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2) Po wyrośnięciu dodaj do masy resztę mąki czyli 4 szklanki, 2 łyżki cukru, śmietanę, żółtka, rozpuszczone i zimne masło, alkohol. Gotowe zagnieć i odstaw na ok.40 min.
3) Gotowe ciasto podziel na części i wałkuj na grubsze placki. Wycinaj większe i mniejsze kółka, możesz użyć innego kształtu jak ja np. kwiatków. Dodatkowo małe wycinane środki również możesz upiec powstaną mini pączki. Rozgrzej dobrze 3 kostki smalcu i smaż na nim swoje oponki aż do zrumienienia. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ulubioną posypką.
SMACZNEGO !
jakie śliczne te ciasteczka i pewnie smaczne ;-)
OdpowiedzUsuń-----------------------------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V