Składniki :
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- cukier waniliowy ewentualnie jakiś wybrany aromat
Ubić białka na sztywną pianę i odstawić. Masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Do masy dodać mąki, proszek. Mieszamy a następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Specjalną formę do gotowania babki (na zdjęciu poniżej) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Gotową formę z ciastem szczelnie zamkniętą umieścić w garnku z gotującą się wodą. Przykryć do 3/4 jej wysokości. Gotować 1 godz i 30 min. Jeśli woda wygotuje się dolać, gotową babkę wyjąć i ostudzić. Polać np. czekoladą.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz