sobota, 9 kwietnia 2016

Słonecznikowiec



Składniki: 

Biszkopt: 
- 6 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka kakao 

Krem: 
- puszka masy krówkowej
- 1/2 szklanki cukru pudru 
- 250 g masła
- 300 g słonecznika ( łuskanego)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka

dodatkowo:
-polewa+uprażony słonecznik do posypania

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Następnie delikatnie dodawać cukier, żółtka, mąke, kakao i delikatnie wymieszać.Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec ok. 25 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu, wystudzić i przekroić na 2 części. 

Krem: 
Masło(80g) razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku.Do gotowej masy dodać słoneczniki i wymieszać. Następnie gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 25 min w 180 stopniach.Po upieczeniu, wystudzić i pokruszyć.

Następnie resztę masła(170 g) utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej. Na sam koniec dodać pokruszoną płytkę słonecznika i wymieszać. W blaszce kolejno biszkopt-krem-biszkopt-polewa+posypać słonecznikiem
Chłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz