-100 g masła
-1 szklanka mąki
-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku
- 2 łyżki jogurtu
- 2 żółtka
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Wykładamy połowę na spód
blaszki wcześniej wysmarowany masłem i obsypany bułką tartą. Podpiekamy ok.15
min. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki na około godzinę.
Masa :
-1 kg sera
-2 jajka + 2 żółtka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki oleju
-400 ml śmietany 30%
-5 łyżek cukru
Śmietanę ubijamy na sztywno następnie dodajemy po kolei resztę składników otrzymując gładką masę serową.
Dodatkowo:
-300 g czereśni
-300 g moreli
- 4 białka
-5 łyżek cukru
Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, następnie układamy pokrojone, umyte, obrane i wydrążone owoce. Potem gotową pianę z białek. Na koniec posypujemy startym ciastem. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach.
OdpowiedzUsuńHej!
Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
Pozdrawiam,
Kaśka