niedziela, 6 listopada 2016

Babeczki z kremem czekoladowym


Składniki (12 sztuk): 

ciasto :
-4 jajka
-2 łyżki cukru
-300 g kefiru
-4 łyżki oleju
- 7-8 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia 
krem: 
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki kakao
- łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- dżem 

Wykonanie:

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, kefir  oleje. Na końcu przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Przelewamy ciasto do papilotek i pieczemy ok.25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy muffinki nadziać dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i długiej, zaostrzonej końcówki. Ostudzone babeczki można udekorować kremem. Aby przygotować krem należy ubić śmietanę 30% na sztywno z cukrem a następnie dodać kakao i wymieszać. Powstały krem wyciskać na muffinki.


0 komentarze:

Prześlij komentarz