Biszkopt:
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-2 łyżki oleju
Nasączenie:
100 ml likieru+2 łyżki wody
Krem:
-200 g masła
-2 łyżeczki zaparzonej kawy
-120 ml ajerkoniaku
- 20 pokruszonych bez
- puszka masy kajmakowej
- puszka masy kajmakowej
Bita śmietana:
-600 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
-płatki czekoladowe
-25 bezów ( ja użyłam różowych serc) do dekoracji
-słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
- Biszkopt, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie mąki i kakao.A na końcu olej. Przelać do prostokątnej formy i piec ok.20 min w 180 stopniach.Gotowy wyjąć, wystudzić i nasączyć.
- Krem, masło ucieramy do masy maślanej. Dodajemy kajmak, kawę i ajerkoniak, mieszamy.Na koniec dodajemy pokruszone bezy, całość mieszamy.
- Śmietanę 30% ubijamy a sztywno z serkiem i cukrem pudrem.
- Składamy ciasto, nasączony biszkopt, dżem, krem kajmakowy, bita śmietana, czekoladowe płatki i bezy.Chłodzimy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
wyglądają uroczo. moje wypieki niestety nigdy się tak ładnie nie prezentują
OdpowiedzUsuńNa pewno nie jest źle, praktyka czyni mistrza :)
UsuńW liście składników kremu nie ma wyszczególnionego kajmaku (gotowy/robiony - w jaki sposób) i ile. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, nie zwróciłam uwagi, że brak podstawowego składnika :)
Usuń:) Ja też bardzo cenię konstruktywne uwagi :)
Usuń