środa, 15 lutego 2017

Kukurydziane okienka


Fot. Marta Lewandowska

- 180 g masła 
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- kilka kropelek olejku cytrynowego
- 350 g mąki kukurydzianej 
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- sok z jednej cytryny 
- paczka landrynek 

Masło zagniatamy z jajkiem, żółtkiem, cukrem, mąką. Na koniec dodajemy sok z cytryny i olejek.Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce 30-40 min. Następnie rozwałkowujemy, ciasto jest bardzo kruche więc ciasteczka muszą być grubsze. 
Wycinamy kształ i środek ciastka. W środek każdego kładziemy pół jednej landrynki. Pieczemy ok. 7-8 min do zrumieniania w 170 stopniach. Po wyjęciu należy odczekać chwilę aż landrynka zastygnie i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystygnięcia.

Fot. Marta Lewandowska 

6 komentarzy:

  1. nie wydają się trudne, a wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie znalazłem pomysł na dekoracje ciasteczek :) Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasteczka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)

    OdpowiedzUsuń