Fot. Marta Lewandowska |
- 180 g masła
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- kilka kropelek olejku cytrynowego
- 350 g mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- sok z jednej cytryny
- paczka landrynek
Masło zagniatamy z jajkiem, żółtkiem, cukrem, mąką. Na koniec dodajemy sok z cytryny i olejek.Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce 30-40 min. Następnie rozwałkowujemy, ciasto jest bardzo kruche więc ciasteczka muszą być grubsze.
Wycinamy kształ i środek ciastka. W środek każdego kładziemy pół jednej landrynki. Pieczemy ok. 7-8 min do zrumieniania w 170 stopniach. Po wyjęciu należy odczekać chwilę aż landrynka zastygnie i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystygnięcia.
Fot. Marta Lewandowska |
nie wydają się trudne, a wyglądają super
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Bardzo proste a efekt zdumiewający :)
UsuńWłaśnie znalazłem pomysł na dekoracje ciasteczek :) Dzieki
OdpowiedzUsuńSuper! Fajnie, że się przydało :)
UsuńWspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Moim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)
OdpowiedzUsuń