Skip to content
Składniki (blaszka kwadratowa lub okrągła):
- 250 g herbatników
- 600 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g płatków pszennych typu kangus
- 2 czekolady białe
- 2 czekolady gorzkie
Wykonanie:
Rozpuszczamy każdy rodzaj czekolady w osobnej kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie śmietanę 30% ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy białą czekoladę a do drugiej ciemną i po 125 g serka. Następnie do każdej dodajemy po 120 g płatków i mieszamy. Na dno blaski układamy herbatniki, potem białą masę, herbatniki, ciemną masę i wierzch posypujemy resztką płatków. Chodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Zrobiło mi się słodko na samą myśl! Nie wiem, ile bym tego zjadła, ale może warto spróbować? Ostatnio próbuję dietetycznych wersji ciast. I powiem szczerze, że są zachwycające. Naprawdę polecam. Jak się zacznie testować dostępne przepisy, to już ciężko wrócić do tradycyjnych wersji ciast:)
OdpowiedzUsuń