Składniki(12 dużych muffinek):
-4 jajka
-200 g krówek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka maślanki
-1 szklanka likieru ( ja użyłam kawowego)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki oleju
-3 szklanki mąki
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- posypka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, cukier, maślankę. Krówki kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do masy. Następnie dodajemy likier, olej. A na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy około 25 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy np. ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i posypką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz