Składniki:
ciasto:
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru pudru
-100 g masła
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 5-6 dużych jabłek
masa:
-1 kg sera
-200 ml śmietany 18%
-100 g masła
-1,5 szklanki cukru
-4 jajka + białka, które zostały z ciasta
-2 opakowania budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.Podpiekamy spód około 15 min do zarumienienia.
Następnie tarkujemy obrane wcześniej jabłka na grubych oczkach i wykładamy na podpieczony spód.
Na koniec przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy śmietanę,ser i budynie. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie łyżką. Łączymy do powstania gładkiej masy. Wylewamy na jabłka. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Ciasto na podstawie przepisu z Moje Wypieki ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz