wtorek, 19 marca 2019

Leśny mech


Tym razem zapraszam na ciasto pełne wiosny! 
Nie bójcie się tego szpinaku, który jest głównym składnikiem, nie jest wyczuwalny w smaku :)

Składniki 
blaszka 24x24 cm

  • 300 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 galaretka agrestowa
Dodatkowo 
  • granat
Wykonanie
Jajka ucieramy z cukrem, następnie powoli dolewamy olej dalej miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i wysypujemy przesianą mąkę z proszkiem.Na koniec dodajemy szpinak, który należy odsączyć z nadmiaru wody. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z wystudzoną galaretką.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia na kratce. Wierzch należy skroić i pokruszyć. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany krem i posypujemy pokruszonym ciastem i owocami granatu :)
Jeśli lubisz wilgotne ciasta można nasączyć ciasto po upieczeniu i skrojeniu góry sokiem z jednej cytryny z wodą.

3 komentarze: