piątek, 20 lutego 2015

Faworki :)



Składniki ( około 2 duże talerze) : 

- 2 szklanki mąki 
- 4 żółtka 
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2-3 kieliszki wódki 


dodatkowo: 

- 3-4 kostki smalcu 
- cukier puder 


Ciasto zagniatamy, uderzamy w kulką o np.blat aby lepiej się piekły, wałkujemy na bardzo (!) cieniutko i wycinamy prostokąty w środku robimy lekkie nacięcie i przekładamy przez oczko jeden bok prostokąta i rzucamy na rozgrzany smalec. Uważnie pilnujemy aby nie spaliły się, szybko się rumienią :) Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem :) 


SMACZNEGO !








2 komentarze:

  1. Uwielbiam faworki - zupełnie nie rozumiem, czemu robi się je tak rzadko :-) Nie mniej jak już robię - to z bardzo podobnego przepisu :-) Twoje wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też tego nie rozumiem ale je piekę je dosyć często :)

      Usuń