Składniki
około 6 małych porcji lub 4 większe
- 350 ml śmietany 30%
- 150 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki syropu amaretto
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Należy odczekać około 5-7 minut aby napęczniała. Następnie śmietanę, mleko i cukier dodajemy do garnuszka i zaczynamy gotować. Mieszanina powinna być gorąca ale nienależy doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodajemy syrop i żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostatni krok to rozlanie do foremek. Jeśli nie masz specjalnych półokrągłych możesz użyć miseczek, filiżanek czy kokilek. Chłodzimy przez około 5 godzin a najlepszą opcją jest pozostawienie ich na całą noc w lodówce.
Jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście!
UsuńWygląda świetnie! Ja zazwyczaj robię w pucharkach do lodów - no i zazwyczaj czekoladową, bo w zasadzie tylko w takiej formie smakuje mi czekolada :D
OdpowiedzUsuńTeż robiłam czekoladową :)
UsuńMniam! Ale smacznie to wygląda, powalająco wręcz :D
OdpowiedzUsuń