sobota, 21 marca 2015

Wiosenne muffinki

Tym razem kolorowe babeczki ♥ 



Składniki  (ok. 24 sztuki):

Masa waniliowa : 
- 225 g mąki pszennej
- 100 ml oleju 
- 300 ml śmietany 18%
- 140 g cukru 
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- kilka kropelek aromatu waniliowego

Masa czekoladowa : 
- 225 g mąki pszennej
- 100 ml oleju 
- 300 ml śmietany 18%
- 140 g cukru 
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 3-4 łyżki kakao
- 20-30 gr drobinek czekoladowych (jeśli nie ma to nie trzeba)

Do dekoracji:

- 1 paczka żelek zozole ' ranibow'
- 1 opakowanie kremu waniliowego 
- niebieski barwnik
- dżem 

W dwóch miskach przygotowujemy osobno każdą masę. Najpierw suche składniki łączymy ze sobą potem dodajemy mokre i mieszamy do powstania jednolitej masy. Następnie wlewamy masę do papierowych papilotek(pół czekoladowego ciasta i pół waniliowego) i pieczemy ok.10-15 min w 180 stopniach. Po wystygnięciu ozdabiamy kremem i żelkami oraz nadziewamy dżemem  :) 
SMACZNEGO !










Powiązane wpisy:

  • Dyniowe muffiny Pyszne muffiny na bazie dyniowego musu! To jest idealny przepis na wykorzystanie miąższu, który został Wam po wydrążeniu dyni na haaloweenowy lam… Read More
  • Mini babeczki Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego kiedy chcemy mieć w nim swój własny wypiek. Wykorzystałam do tego mini foremki sylikonowe w kształ… Read More
  • Owsiane muffiny Muffiny bardzo wilgotne, wyrośnięte i pyszne!  Jeśli na co dzień nie używacie mąki pszennej możecie zastąpić ją mąką kukurydzianą, a zamias… Read More
  • Malinowe babeczki Proste, wilgotne muffiny z dużą porcją malin!  Prosty przepis dla każdego, nie ma w nim trudnego :) Jeśli nie lubisz malin śmiało dodaj co… Read More
  • Cynamonowe babeczki Składniki  9 sztuk  Ciasto 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki sypkiego maku 125 ml wody gazowanej  2 łyżki olej… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz