Składniki
8-9 sztuk
Ciasto
- 550 g mąki
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 250 g jogurtu naturlanego gęstego
- 4 łyżki oleju
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- dżem truskawkowy
Kruszonka
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
- 150 g mąki
Wykonanie

Gdy ciasto podwoji swoją obejętość, formujemy z niego kulki. W środek wkładamy łyżkę lub dwie dżemu i zaklejamy. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia. Kruszonkę zagniatamy z margaryny, cukru i masła. Gdy jest za bardzo kleista konsystencja dodajemy więcej mąki. Gotową posypujemy wierzch drożdżówek. Pieczemy przez około 15-20 min w 180 stopniach.
Lubię drożdżówki, ale moje biodra nie za bardzo :)
OdpowiedzUsuńKocham drożdżówki, a taka wersja musi być boska :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Oo, no przyznam, że na jogurcie nigdy nie miałam okazji próbować :P
OdpowiedzUsuńtakie msakowite buleczki są !!!
OdpowiedzUsuń