Składniki
8-9 sztuk
Ciasto
- 550 g mąki
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 250 g jogurtu naturlanego gęstego
- 4 łyżki oleju
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- dżem truskawkowy
Kruszonka
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
- 150 g mąki
Wykonanie
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki połączą się i będą ciepłe ale nie gorące. W międzyczasie do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy jajka, jogurt oraz olej. Na koniec ciepły rozczyn. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta gdyby ciasto było za suche możemy dodać trochę więcej jogurtu lub do zbyt mokrego więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około jedną godzinę.
Gdy ciasto podwoji swoją obejętość, formujemy z niego kulki. W środek wkładamy łyżkę lub dwie dżemu i zaklejamy. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia. Kruszonkę zagniatamy z margaryny, cukru i masła. Gdy jest za bardzo kleista konsystencja dodajemy więcej mąki. Gotową posypujemy wierzch drożdżówek. Pieczemy przez około 15-20 min w 180 stopniach.
Lubię drożdżówki, ale moje biodra nie za bardzo :)
OdpowiedzUsuńKocham drożdżówki, a taka wersja musi być boska :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Oo, no przyznam, że na jogurcie nigdy nie miałam okazji próbować :P
OdpowiedzUsuńtakie msakowite buleczki są !!!
OdpowiedzUsuń