środa, 8 kwietnia 2015

Truskawkowa rolada

Tym razem coś biszkoptowego i słodkiego z owocami :) 


Biszkopt:

- 3 jajka
- 2 łyżki cukru 
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy 

Białka ubijamy na sztywno powoli dodajemy cukry i dalej mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z masą ( łyżką! ). Na blaszce 28x34 wykładamy papier i wylewamy masę. Pieczemy 8 min w temp.190 stopni. Na blacie kładziemy lnianą ściereczkę, posypujemy cukrem waniliowym na to kładziemy gorący biszkopt i szybko ściągamy papier. Następnie zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką i odkładamy do wystygnięcia.

Masa :

- 400 ml zmiksowanych truskawek
- 200 ml śmietany 30% 
- łyżka cukru
- 2 łyżki żelatyny

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno dodajemy truskawki,cukier i dalej miksujemy.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Ciepłą wlewamy do masy i miksujemy. Masę odstawiamy do stężenia, gdy masa będzie dosyć gęsta rozprowadzamy na biszkopcie i zwijamy jeszcze raz już bez ściereczki. Odstawiamy na ok.2h.
SMACZNEGO !








0 komentarze:

Prześlij komentarz