piątek, 26 czerwca 2015

Truskawkowa fantazja



Biszkopt : 

-6 jajek
- 5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy żółtka,cukier, przesianą mąkę, olej, proszek. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem . Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min . Po upieczeniu przekrawamy go pół. 

Budyń: 

-3 opakowania budyniu 
- 1,2 l mleka

Budyń przygotowujemy na bazie 1,2 l mleka. Gorący wylewamy na jedną część biszkoptu. Następnie na przestygniętym budyniu układamy truskawki. 

Bita śmietana : 

-800 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa

Przygotowujemy galaretkę według opakowania możemy dodać trochę mniej wody aby szybciej nam się ściągnęła. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie zimną galaretkę dodajemy do śmietany i mieszamy. Gotową masę wylewamy na ułożone wcześniej truskawki.Masę przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Następnie układamy na biszkopcie truskawki i przygotowujemy 3 galaretki według opakowań. Lekko tężejące wylewamy na truskawki i chłodzimy w lodówce przez ok. 12 h . 

SMACZNEGO !





4 komentarze:

  1. Jak ja uwielbiam takie ciasta! Porywam wielki kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym tylko gdzieś znalazła jeszcze truskawki, to zaraz bym takie pyszności przygotowała :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń