piątek, 26 czerwca 2015

Truskawkowa fantazja



Biszkopt : 

-6 jajek
- 5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy żółtka,cukier, przesianą mąkę, olej, proszek. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem . Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min . Po upieczeniu przekrawamy go pół. 

Budyń: 

-3 opakowania budyniu 
- 1,2 l mleka

Budyń przygotowujemy na bazie 1,2 l mleka. Gorący wylewamy na jedną część biszkoptu. Następnie na przestygniętym budyniu układamy truskawki. 

Bita śmietana : 

-800 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa

Przygotowujemy galaretkę według opakowania możemy dodać trochę mniej wody aby szybciej nam się ściągnęła. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie zimną galaretkę dodajemy do śmietany i mieszamy. Gotową masę wylewamy na ułożone wcześniej truskawki.Masę przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Następnie układamy na biszkopcie truskawki i przygotowujemy 3 galaretki według opakowań. Lekko tężejące wylewamy na truskawki i chłodzimy w lodówce przez ok. 12 h . 

SMACZNEGO !





Powiązane wpisy:

  • Sernik z czerwoną porzeczką Składniki (okrągła blaszka):  -250 g margaryny  -180 g ciastek czekoladowych -180g białej czekolady -100 g gorzkiej czekolady 90%… Read More
  • Owocowa radość ciasto : - kostka masła - 2,5-3 szklanki mąki - szklanka cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka Ciasto wyrabiamy w rękach do powstania… Read More
  • Zapiekane truskawki Składniki(4 małe kokilki) : -350 g pokrojonych truskawek -opakowanie budyniu  -200 g mąki - 100 g cukru - 100 g margaryny - szczypta b… Read More
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki kwadratowa blaszka 24 x 24 cm -250 g masła -1 szklanka cukru/ksylitolu/erytrolu  -2 łyżki wody -1/2 szklanki mleka -6 ły… Read More
  • Truskawkowa chmurka Przepis na podstawie "Malinowej chmurki" ze strony Moje Wypieki. Składniki (kwadratowa blaszka) :  Ciasto : - 3 żółtka - 2 łyżk… Read More

4 komentarze: