piątek, 31 lipca 2015

Sernik bezglutenowy



Ciasto: 

- kostka masła
- 2,5-3 szklanki mąki kukurydzianej
- szklanka cukru trzcinowego drobnego
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć gotowe ciasto wysmarowaną masłem na blaszkę. Schłodzić w lodówce ok.10-15min.

Ser: 

- 1kg sera w wiaderku
- szklanka cukru trzcinowego drobnego 
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200-250ml śmietanki 30%
- 5 jajek 
- opakowanie budyniu bezglutenowego ( jeśli takiego nie znajdziesz nie musisz dodawać :) ) 

W jednej misce wymieszać wszystkie składnki oprócz śmietanki 30%. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją w masę serową. Następnie wylać gotową masę na ciasto i piec ok.75min w 170  stopniach.Wierzch można polać czekoladą(goplana bezglutenowa ) :)

Powiązane wpisy:

  • Sernik na ryżowo-kukurydzianym spodzie Składniki: Spód: - 5 łyżek mąki ryżowej - 5 łyżek mąki kukurydzianej - 100g masła  - 2 łyżki śmietany  - 2 jajka Masa serowa… Read More
  • Czekoladowy sernik (bezglutenowy) Ciasto :  - kostka masła - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 łyżek cukru brązowego( może być zwykły jeśli nie masz takiego) - 2 i 1/2 szkla… Read More
  • Beza Przygotowałam dla Was przepis na podkład bezowy, który idealnie sprawdzi w przygotowaniu tortu bezowego czy innego deseru, który chcecie przygoto… Read More
  • Szarlotka z kukurydzianą kruszonką Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłko… Read More
  • Śliwkowiec Kruche ciasto ze śliwkami pokryte pianką!  Pszenna mąka zastąpiona kukurydzianą nadaje pięknego żółtego koloru. Smak? Pyszne, kruche idealne do… Read More

1 komentarz: