piątek, 31 lipca 2015

Sernik bezglutenowy



Ciasto: 

- kostka masła
- 2,5-3 szklanki mąki kukurydzianej
- szklanka cukru trzcinowego drobnego
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć gotowe ciasto wysmarowaną masłem na blaszkę. Schłodzić w lodówce ok.10-15min.

Ser: 

- 1kg sera w wiaderku
- szklanka cukru trzcinowego drobnego 
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200-250ml śmietanki 30%
- 5 jajek 
- opakowanie budyniu bezglutenowego ( jeśli takiego nie znajdziesz nie musisz dodawać :) ) 

W jednej misce wymieszać wszystkie składnki oprócz śmietanki 30%. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją w masę serową. Następnie wylać gotową masę na ciasto i piec ok.75min w 170  stopniach.Wierzch można polać czekoladą(goplana bezglutenowa ) :)

1 komentarz: