poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sernik 'Krówka'



Spód :
- 2 paczki ciastek owsianych lub innych, które lubisz ok.300 g(jeśli przygtowujesz bez glutenu wybierz takie, które są bez niego)
- ½ kostki masła
- 2 czekolady
Czekoladę i masło rozpuszczamy w małym garnuszku następnie do masy dodajemy pokruszone ciastka całość wylewamy na blaszkę i podpiekamy ok.10 min w piekarniku w 180 stopniach.


Masa serowa :
- 1kg sera( może być w wiaderku, kostce)
- 1/2 puszka masy krówkowej gostyńskiej (kajmak)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 400 ml śmietany 30%
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 4 jajka
-2 łyżki oleju
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śmietanę 30% ubijmy w oddzielnej miejsce na sztywno. W jeszcze innej białka również na sztywno. W kolejnej mieszamy wszystkie inne składniki do gotowej masy delikatnie dodajemy śmietanę a następnie ubite białka( łyżką a nie mikserem). Następnie masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy ok.40-50 min w 180 stopniach.

Polewa :
- ½ puszki masy krówkowej gostyńskiej (kajmak)
- 100 g orzechów włoskich

Krówkę podrzgewamy w miseczce nad wrzącą wodą do takiej konsystencji aby można było ją rozprowadzić na wierzchu ciasta a następnie posypujemy orzechami. 

SMACZNEGO! : )


4 komentarze:

  1. Czy zoltek z jajek również używamy do masy zerowej? Btw świetny przepis się wydaje,jutro wyprobuje ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) żołtka bezpośrednio dodajemy do masy a bialka ubijamy i dodajemy na koniec dla lepszej puszystości sernika.

      Usuń
  2. Czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz mąki ziemniaczanej to nie dodawaj nic się nie stanie ;)

      Usuń