wtorek, 29 grudnia 2015

Szarlotka z orzechami



Spód :

- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- 5 żołtek 

Całość zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok.1 godzinę. Następnie wykładamy  3/4 ciasta na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę . Podpiekamy 15 min w 180 stopniach. 

Masa : 

- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 150 g orzechów włoskich lub laskowych 
- 2 cytrynowe galaretki

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następie wymieszać z sypką galaretką i cukrem. Na podpieczony spód wysypać wcześniej obrane i rozdrobnione orzechy. Na to wylać gotowy jabłkowy mus. 

Beza : 

- 5 białek
- 2 łyżki cukru pudru 

Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Gotową bezę wykładamy na mus. Następnie resztą ciasta, które zostało nam ze spodu należy zetrzeć  na bezę . Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. 





Powiązane wpisy:

  • Jabłecznik z budyniem Jesień jest już z nami co widać za oknem. Ja już również w kuchni staram się przestawić na jesienne wypieki i korzystać jeszcze z sezonowych owoc… Read More
  • Sernik z jabłkami Składniki:  ciasto: -1 i 1/2 szklanki mąki pszennej -1/2 szklanki cukru pudru -100 g masła -2 żółtka  -1 łyżeczka proszku do pieczeni… Read More
  • Szarlotka z orzechami Spód : - 2 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 1/2 szklanki cukru pudru - kostka masła - 5 żołtek  Ca… Read More
  • Szarlotka :) Coś prostego na niedzielne popołudnie do kawy :)  Szarlotka na bazie kruchego ciasta, musu jabłkowego i bezy.. Ciasto: - 1 szklanka mąki&nbs… Read More
  • Szarlotka z kukurydzianą kruszonką Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłko… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz