Spód : - 2 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 1/2 szklanki cukru pudru - kostka masła - 5 żołtek Całość zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok.1 godzinę. Następnie wykładamy 3/4 ciasta na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę . Podpiekamy 15 min w 180 stopniach. Masa : - 2 kg jabłek - 2 łyżki cukru - 150 g orzechów włoskich lub laskowych - 2 cytrynowe galaretki Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następie wymieszać z sypką galaretką i cukrem. Na podpieczony spód wysypać wcześniej obrane i rozdrobnione orzechy. Na to wylać gotowy jabłkowy mus. Beza : - 5 białek - 2 łyżki cukru pudru Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Gotową bezę wykładamy na mus. Następnie resztą ciasta, które zostało nam ze spodu należy zetrzeć na bezę . Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.
Jabłecznik z budyniem
Jesień jest już z nami co widać za oknem. Ja już również w kuchni staram się przestawić na jesienne wypieki i korzystać jeszcze z sezonowych owoc…Read More
Sernik z jabłkami
Składniki:
ciasto:
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru pudru
-100 g masła
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczeni…Read More
Szarlotka :)
Coś prostego na niedzielne popołudnie do kawy :) Szarlotka na bazie kruchego ciasta, musu jabłkowego i bezy..
Ciasto:
- 1 szklanka mąki&nbs…Read More
Szarlotka z kukurydzianą kruszonką
Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłko…Read More
0 komentarze:
Prześlij komentarz