piątek, 8 lipca 2016

Sernik z czereśniami i morelami




Ciasto : 
-100 g masła
-1 szklanka mąki
-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku
- 2 łyżki jogurtu
- 2 żółtka


Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Wykładamy połowę na spód blaszki wcześniej wysmarowany masłem i obsypany bułką tartą. Podpiekamy ok.15 min. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki na około godzinę. 



Masa : 
-1 kg sera
-2 jajka + 2 żółtka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki oleju
-400 ml śmietany 30%
-5 łyżek cukru

Śmietanę ubijamy na sztywno następnie dodajemy po kolei resztę składników otrzymując gładką masę serową. 

Dodatkowo: 
-300 g czereśni
-300 g moreli
- 4 białka
-5 łyżek cukru

Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, następnie układamy pokrojone, umyte, obrane i wydrążone owoce. Potem gotową pianę z białek. Na koniec posypujemy startym ciastem. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach. 



1 komentarz:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń