piątek, 8 lipca 2016

Sernik z czereśniami i morelami




Ciasto : 
-100 g masła
-1 szklanka mąki
-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku
- 2 łyżki jogurtu
- 2 żółtka


Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Wykładamy połowę na spód blaszki wcześniej wysmarowany masłem i obsypany bułką tartą. Podpiekamy ok.15 min. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki na około godzinę. 



Masa : 
-1 kg sera
-2 jajka + 2 żółtka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki oleju
-400 ml śmietany 30%
-5 łyżek cukru

Śmietanę ubijamy na sztywno następnie dodajemy po kolei resztę składników otrzymując gładką masę serową. 

Dodatkowo: 
-300 g czereśni
-300 g moreli
- 4 białka
-5 łyżek cukru

Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, następnie układamy pokrojone, umyte, obrane i wydrążone owoce. Potem gotową pianę z białek. Na koniec posypujemy startym ciastem. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach. 



Powiązane wpisy:

  • Kora Składniki blaszka 24x24  Ciasto  150 g orzechów włoskich posiekanych 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki 1 łyże… Read More
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki kwadratowa blaszka 24 x 24 cm -250 g masła -1 szklanka cukru/ksylitolu/erytrolu  -2 łyżki wody -1/2 szklanki mleka -6 ły… Read More
  • Truskawkowe ciasto z kruszonką Sezon na truskawki w pełni więc dlaczego nie wykorzystać ich do ciasta?  Pyszne, puszyste na bazie jogurtu z dużą ilością kruszonki!  … Read More
  • Sernik z czerwoną porzeczką Składniki (okrągła blaszka):  -250 g margaryny  -180 g ciastek czekoladowych -180g białej czekolady -100 g gorzkiej czekolady 90%… Read More
  • Winne gruszki Pyszne wilgotne czekoladowe ciasto z galaretkowym musem na bazie białego wina z kawałkami owoców.. Wierzch okrywa biała warstwa bitej śmiet… Read More

1 komentarz:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń