wtorek, 8 listopada 2016

Tiramisu


Składniki (mała blaszka, podłużna 25x12) :

- paczka podłużnych biszkoptów ok.250 g
- 500 g serka mascarpone 
- 5 jajek
- 50 g cukru pudru 
- kakao 
- szklanka zaparzonej rozpuszczalnej kawy 

Wykonanie:

Jajka należy sparzyć przed użyciem. Żółtka ucieramy z cukrem aż do powstania masy. Następnie ubijamy białka, które potem łączymy z masą, która już powstała. Potem dodajemy serek i mieszamy do powstania jednolitej masy. 
Biszkopty moczymy w kawie, część układamy na dni przekładamy masa i kolejna część biszkoptów i masy. Górę posypujemy kakaem. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Powiązane wpisy:

  • Leśny mech Tym razem zapraszam na ciasto pełne wiosny!  Nie bójcie się tego szpinaku, który jest głównym składnikiem, nie jest wyczuwalny w smaku :) Skł… Read More
  • Tort z dodatkiem białej czekolady Prosty tort gdzie bazą są makowe biszkopty przekładane kremem z dodatkiem białej czekolady. Taki torcik może wykonać każdy, nawet ktoś kto nie c… Read More
  • Kruche ciasto z bezą Proste i pyszne ciasto, które nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników. Idealnie się sprawdzi wtedy gdy w lodówce zostały białka z wc… Read More
  • Czekoladowiec Proste i pyszne ciasto! Mocno czekoladowe puszyste ciasto przekładane lekkim i kremowym czekoladowym kremem :) Jeśli nie wiecie co chcielibyście … Read More
  • Domowa wersja 'Kinder Bueno' Po długiej nieobecności czas wrócić do wypieków :)  Na początek mocno orzechowe ciasto na zimno czyli domowa wersja Kinder Bueno!  Ma… Read More

2 komentarze:

  1. Tiramisu uwielbiam. Mój chłopak jest także wielkim fanem tego deseru. Pyszności. Mam teraz ochotę na tiramisu. Mogę troszkę? Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ja teraz odchudzam się z aplikacją kcalmar.com, ale jak tylko osiągnę cel, to sobie pozwolę na takie małe co nieco! Kocham tiramisu!

    OdpowiedzUsuń