piątek, 24 marca 2017

Babka na oleju

Składniki:
-5 jajek
-1/2 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu/cukru brązowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki
-1 kisiel cytrynowy
-1/2 szklanki oleju

Białka ubiijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie mieszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Gotową masę przelewamy do formy na babkę wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok.40 min w 180 stopniach. Dekorujemy wedle uznania.

Powiązane wpisy:

  • Babka gotowana w wodzie Składniki :  - 6 jajek - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 opakowan… Read More
  • Babka na majonezie Babka z dodatkiem majonezu to ciasto o sypkiej konsystencji. Idealny dodatek do świątecznej kawy czy herbaty.  Składniki forma do babki&… Read More
  • Łaciata babka Babka piaskowa w dodatku marmurkowa to doskonałe ciasto do kawy czy herbaty. Szybka i prosta w wykonaniu a w dodatku zawsze się udaje!  S… Read More
  • Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe to bardzo szybkie i pyszne ciasto. Smak ma w sobie nutę piernika. Do tych, którzy nie przepadają za marchewką, jest niewyczuwa… Read More
  • Czekoladowe marchewki Proste czekoladowe ciasto w marchewkowej odsłonie.  Jeśli lubisz zaskakiwać innych, wypróbuj!  Składniki okrągła forma o średnicy 21c… Read More

3 komentarze: